| dc.description.abstract | Proces tranzicije privrede u Republici Srbiji prolazeći kroz ekonomsku liberalizaciju
tržišta, na kome je konkurentnost glavna osnova za formiranje cena proizvoda, i nakon dve
decenije nije dalo pozitivne rezultate u oblasti svinjarske proizvodnje. Naime, osnovno
opredeljenje politike razvoja svinjarstva, trebalo je da omogući stvaranje tržišne i izvozno
orijentisane grane stočarstva, polazeći od činjenice da je svinjarstvo tradicionalna proizvodnja,
sa izraženim kulturološkim i socijalnim faktorima našeg društva.
Danas svinjarstvo u Republici Srbiji karakterišu pretežno usitnjena gazdinstva sa
tendencijom razvoja specijalizovanih nukleus farmi (poslednjih godina), bez strateškog
dokumenta za očuvanje i održivi razvoj ove grane stočarstva. Svinjarska proizvodnja se u
periodu tranzicije privrede Republike Srbije suočavala sa ograničenim, do potpunog prekida,
mogućnostima izvoza. Rezultati tranzicionih reformi u Srbiji (počev od 2001) doveli su do
toga da je danas potpuno liberalizovano tržište svinjskog mesa, sa trendom rasta uvoza.
Polazeći od činjenice da stočarska proizvodnja zauzima tek trećinu ukupne poljoprivredne
proizvodnje govori u prilog da je zbog ekstenzivnosti ove proizvodnje neophodno preduzeti
konkretne mere za njen oporavak.
U radu želimo istaći da su, pored regulisanja cenovne politike prema kvalitetu trupova
svinja na liniji klanja, izuzetno značajne edukacije farmera, kao i povezivanje porodičnih farmi
i individualnih gazdinstava sa nadležnim izabranim veterinarima, bez dodatnih
ograničavajućih elemanata, kao što bi predstavlјalo npr. registracija polјoprivrednog
gazdinstva u privredni subjekat ili sl. Na kraju, ako bi se i htelo izaći iz procesa tranzicije
svinjarstva, pored rasta proizvodnje – broja svinja, moralo bi se više pažnje posvetiti povećanju
ekonomske isplativosti – profitabilnost farmera, efikasnosti i ostvarivanju boljih proizvodnih
rezultata, ali iznad svega omogućiti plasman i izvoz - slobodnu trgovinu živim životinjama -
svinjama i proizvodima poreklom od svinja. | en_US |