• English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски 
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Пријава
View Item 
  •   Почетак
  • NIV-NS
  • Zbornici
  • View Item
  •   Почетак
  • NIV-NS
  • Zbornici
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sumpor dioksid u proizvodima od mesa

Thumbnail
View/Open
sumpjk23.pdf (386.6Kb)
Date
2023-06-08
Author
Kureljušić, Jasna
Petrović, Jelena
Petković, Jelena
Mrkovački, Svetlana
Krasić, Jelena
Bijelić, Tanja
Metadata
Show full item record
Abstract
Aditivi za hranu su supstance poznatog hemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, niti su tipičan sastojak hrane, bez obzira na nutritivnu vrednost, već se dodaju hrani sa ciljem poboljšanja tehnoloških performansi i zadržavanja određenih senzornih svojstava. Najčešće korišćeni aditivi u prehrambenoj industriji uključuju sumpor dioksid (SO2) i sulfite (E 220 - E 228). Sumpor dioksid i njegovi derivati se dodaju u hranu sa ciljem inhibicije i kontrole rasta mikroorganizama, sprečavanja neenzimskog posmeđivanja, inhibicije reakcija katalizovanih enzimima i kao antioksidansi i redukcioni agensi. Štetno dejstvo sumpor-dioksida i sulfita najčešće se povezuje sa alergijskim reakcijama na hranu, pa je potrebno potrošačima dati informacije o njihovom prisustvu u hrani, čak i kada se nalaze u veoma malim količinama, jer i tada postoji mogućnost alergijska reakcija nije isključena. Ovo istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja količine sulfita u mesnim proizvodima u periodu od 2019. do 2022. godine. Upoređeno je 128 uzoraka mesnih prerađevina, od čega 53 uzorka ćevapa i 75 uzoraka mesa za roštiljanje. Posle testiranja, srednji nivoi sadržaja sulfita izraženi u mg/kg utvrđeni su u ćevapima od 210,0 mg/kg i u mesu za roštilj od 110,6 mg/kg. Zaključno, u većini ispitivanih mesnih proizvoda koncentracija sulfita je bila ispod utvrđenih maksimalno dozvoljenih vrednosti prema nacionalnim i evropskim propisima.
URI
https://repo.niv.ns.ac.rs/xmlui/handle/123456789/673
Collections
  • Zbornici

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV