Show simple item record

dc.contributor.authorVidaković, Suzana
dc.contributor.authorVranešević, Jelena
dc.contributor.authorKnežević, Slobodan
dc.contributor.authorPelić, Miloš
dc.contributor.authorRužić, Zoran
dc.contributor.authorPajić, Marko
dc.contributor.authorLjubojević Pelić, Dragana
dc.date.accessioned2021-03-25T12:35:12Z
dc.date.available2021-03-25T12:35:12Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://repo.niv.ns.ac.rs/xmlui/handle/123456789/351
dc.description.abstractMeđunarodna trgovina zahteva bezbednu hranu zasnovanu na posebnim higijenskim standardima, transpartentnim procedurama i programima. Meso, zbog visokog sadržaja vode i hranljivih materija, predstavlja idealnu sredinu za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Salmonella, kao jedan od najčešćih patogena, koji se putem hrane prenose sa životinja na ljude, izaziva velike zdravstvene problem širom sveta. Iako je mortalitet nizak, ovo oboljenje nosi ozbiljne socijalne i ekonomske posledice. U Republici Srbiji se, prema važećoj zakonskoj regulativi, vrši kontrola prisustva Salmonella u mesu. U periodu od januara do decembra 2017. godine 193 uzorka svinjskog, goveđeg, jagnjećeg, jarećeg i živinskog sirovog mesa iz uvoza ispitanа su na prisustvo Salmonella spp. Ova bakterija je izolovana u jednom uzorku (0,52%) zamrznutih pilećih zadnjih četvrti poreklom iz Poljske, što predstavlja 6,67% od ukupno ispitanog živinskog mesa. Inficirana živina predstavlja najvažniji izvor Salmonella kod ljudi inficiranih putem lanca hrane. Biohemijskim i serološkim ispitivanjem utvrđeno je da pozitivan izolat pripada serotipu Salmonella Infantis. Ovaj patogen se poslednjih godina u Evropi nalazi na četvrtom mestu kao uzročnik salmoneloze kod ljudi, dok je prijavljen kao najčešći serotip izolovan iz pilećeg mesa. U cilju smanjenja prevalence Salmonella spp. potrebno je na pravilan način sprovoditi standarde bezbednosti hrane kroz ceo lanac, od farme do trpeze.en_US
dc.description.sponsorshipRad je finansiran sredstvima projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, broj TR31084 i TR31071.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjectmeđunarodna trgovinaen_US
dc.subjectSalmonella spp.en_US
dc.subjectzdravstveni problemien_US
dc.subjectsirovo mesoen_US
dc.titleMikrobiološka ispravnost sirovog mesa u 2017. godini poreklom iz uvozaen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.7251/VETJSR2001111V


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record