Campylobacter spp. u hrani

View/ Open
Date
2021-10-15Author
Kureljušić, Jasna
Petrović, Jelena
Mrjkovački, Svetlana
Petković, Jelena
Metadata
Show full item recordAbstract
Campylobacter spp. je dobro poznat kao vodeći uzročnik bakterijske dijareje u svetu,
koja se prenosi hranom. Od 2005. godine Campyobacter spp. bio je najčešće prijavljeni
uzročnik hrane u EU (više od 200.000 potvrđenih slučajeva godišnje). Prijavljeni broj
potvrđenih slučajeva kampilobakterioze predstavlja skoro 70% prijavljenih potvrđenih
humanih zoonoza u EU u 2016. Većina pacijenata su mala deca i starije osobe. Simptomi mogu
varirati od blagih do ozbiljnih infekcija dece i starijih osoba i trajnih neuroloških simptoma.
Campylobacter je pozitivan na citokrom oksidazu, mikroaerofilni, zakrivljeni gram-negativni
štapić koji pokazuje pokretljivost i komensalni mikroorganizam koji se latentno nalazi kod
goveda, ovaca, svinja i ptica. Najveći rizik po zdravlje ljudi predstavljaju brojleri i to zbog
najzastupljenije konzumacije njihovog mesa. EFSA je 2010. godine objavila mišljenje o
„kvantifikaciji rizika od konzumacije pilećeg mesa za humanu kampilobakteriozu u EU “ i
procenili da je zastupljenost obuhvata 20-30% slučajeva kampilobakterioze kod ljudi, dok se
50-80% njih može pripisati rezervoar za piletinu u celini.