Show simple item record

dc.contributor.authorKureljušić, Jasna
dc.contributor.authorPetrović, Jelena
dc.contributor.authorPetković, Jelena
dc.contributor.authorMrkovački, Svetlana
dc.contributor.authorKrasić, Jelena
dc.contributor.authorBijelić, Tanja
dc.date.accessioned2023-07-24T10:49:49Z
dc.date.available2023-07-24T10:49:49Z
dc.date.issued2023-06-08
dc.identifier.isbn978-86-6419-056-5
dc.identifier.urihttps://repo.niv.ns.ac.rs/xmlui/handle/123456789/673
dc.description.abstractAditivi za hranu su supstance poznatog hemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, niti su tipičan sastojak hrane, bez obzira na nutritivnu vrednost, već se dodaju hrani sa ciljem poboljšanja tehnoloških performansi i zadržavanja određenih senzornih svojstava. Najčešće korišćeni aditivi u prehrambenoj industriji uključuju sumpor dioksid (SO2) i sulfite (E 220 - E 228). Sumpor dioksid i njegovi derivati se dodaju u hranu sa ciljem inhibicije i kontrole rasta mikroorganizama, sprečavanja neenzimskog posmeđivanja, inhibicije reakcija katalizovanih enzimima i kao antioksidansi i redukcioni agensi. Štetno dejstvo sumpor-dioksida i sulfita najčešće se povezuje sa alergijskim reakcijama na hranu, pa je potrebno potrošačima dati informacije o njihovom prisustvu u hrani, čak i kada se nalaze u veoma malim količinama, jer i tada postoji mogućnost alergijska reakcija nije isključena. Ovo istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja količine sulfita u mesnim proizvodima u periodu od 2019. do 2022. godine. Upoređeno je 128 uzoraka mesnih prerađevina, od čega 53 uzorka ćevapa i 75 uzoraka mesa za roštiljanje. Posle testiranja, srednji nivoi sadržaja sulfita izraženi u mg/kg utvrđeni su u ćevapima od 210,0 mg/kg i u mesu za roštilj od 110,6 mg/kg. Zaključno, u većini ispitivanih mesnih proizvoda koncentracija sulfita je bila ispod utvrđenih maksimalno dozvoljenih vrednosti prema nacionalnim i evropskim propisima.en_US
dc.description.sponsorshipOvaj rad je finansiralo Ministarstvo za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Republike Srbije (Ugovor 451-03-47/2023-01/200030).en_US
dc.language.isosren_US
dc.publisherVeterinarski specijalistički institut 'Požarevac'en_US
dc.sourceZbornik radova, XX Simpozijum 'Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja' sa međunarodnim učešćem,Srebrno jezero, Veliko Gradišteen_US
dc.subjectsulfitien_US
dc.subjectćevapien_US
dc.subjectmeso za roštiljen_US
dc.titleSumpor dioksid u proizvodima od mesaen_US
dc.typeConference paperen_US
dc.citation.spage216en_US
dc.citation.epage221en_US
dc.citation.rankM63en_US
dc.type.versionpublisheden_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

  • Zbornici
    Saopštenja sa naučnih skupova

Show simple item record