dc.contributor.author | Kureljušić, Jasna | |
dc.contributor.author | Petrović, Jelena | |
dc.contributor.author | Petković, Jelena | |
dc.contributor.author | Mrkovački, Svetlana | |
dc.contributor.author | Krasić, Jelena | |
dc.contributor.author | Bijelić, Tanja | |
dc.date.accessioned | 2023-07-24T10:49:49Z | |
dc.date.available | 2023-07-24T10:49:49Z | |
dc.date.issued | 2023-06-08 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-6419-056-5 | |
dc.identifier.uri | https://repo.niv.ns.ac.rs/xmlui/handle/123456789/673 | |
dc.description.abstract | Aditivi za hranu su supstance poznatog hemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao
hrana, niti su tipičan sastojak hrane, bez obzira na nutritivnu vrednost, već se dodaju hrani sa
ciljem poboljšanja tehnoloških performansi i zadržavanja određenih senzornih svojstava.
Najčešće korišćeni aditivi u prehrambenoj industriji uključuju sumpor dioksid (SO2) i sulfite (E
220 - E 228). Sumpor dioksid i njegovi derivati se dodaju u hranu sa ciljem inhibicije i kontrole
rasta mikroorganizama, sprečavanja neenzimskog posmeđivanja, inhibicije reakcija katalizovanih
enzimima i kao antioksidansi i redukcioni agensi. Štetno dejstvo sumpor-dioksida i sulfita
najčešće se povezuje sa alergijskim reakcijama na hranu, pa je potrebno potrošačima dati
informacije o njihovom prisustvu u hrani, čak i kada se nalaze u veoma malim količinama, jer i
tada postoji mogućnost alergijska reakcija nije isključena.
Ovo istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja količine sulfita u mesnim
proizvodima u periodu od 2019. do 2022. godine. Upoređeno je 128 uzoraka mesnih prerađevina,
od čega 53 uzorka ćevapa i 75 uzoraka mesa za roštiljanje. Posle testiranja, srednji nivoi sadržaja
sulfita izraženi u mg/kg utvrđeni su u ćevapima od 210,0 mg/kg i u mesu za roštilj od 110,6 mg/kg.
Zaključno, u većini ispitivanih mesnih proizvoda koncentracija sulfita je bila ispod utvrđenih
maksimalno dozvoljenih vrednosti prema nacionalnim i evropskim propisima. | en_US |
dc.description.sponsorship | Ovaj rad je finansiralo Ministarstvo za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Republike Srbije
(Ugovor 451-03-47/2023-01/200030). | en_US |
dc.language.iso | sr | en_US |
dc.publisher | Veterinarski specijalistički institut 'Požarevac' | en_US |
dc.source | Zbornik radova, XX Simpozijum 'Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja' sa međunarodnim učešćem,Srebrno jezero, Veliko Gradište | en_US |
dc.subject | sulfiti | en_US |
dc.subject | ćevapi | en_US |
dc.subject | meso za roštilj | en_US |
dc.title | Sumpor dioksid u proizvodima od mesa | en_US |
dc.type | Conference paper | en_US |
dc.citation.spage | 216 | en_US |
dc.citation.epage | 221 | en_US |
dc.citation.rank | M63 | en_US |
dc.type.version | published | en_US |