Mikrobiološka ispravnost sirovog mesa u 2017. godini poreklom iz uvoza

Date
2020Author
Vidaković, Suzana
Vranešević, Jelena
Knežević, Slobodan
Pelić, Miloš
Ružić, Zoran
Pajić, Marko
Ljubojević Pelić, Dragana
Metadata
Show full item recordAbstract
Međunarodna trgovina zahteva bezbednu hranu zasnovanu na posebnim higijenskim
standardima, transpartentnim procedurama i programima. Meso, zbog visokog sadržaja
vode i hranljivih materija, predstavlja idealnu sredinu za rast i razmnožavanje
mikroorganizama. Salmonella, kao jedan od najčešćih patogena, koji se putem hrane
prenose sa životinja na ljude, izaziva velike zdravstvene problem širom sveta. Iako je
mortalitet nizak, ovo oboljenje nosi ozbiljne socijalne i ekonomske posledice. U Republici
Srbiji se, prema važećoj zakonskoj regulativi, vrši kontrola prisustva Salmonella u mesu.
U periodu od januara do decembra 2017. godine 193 uzorka svinjskog, goveđeg, jagnjećeg,
jarećeg i živinskog sirovog mesa iz uvoza ispitanа su na prisustvo Salmonella spp. Ova
bakterija je izolovana u jednom uzorku (0,52%) zamrznutih pilećih zadnjih četvrti
poreklom iz Poljske, što predstavlja 6,67% od ukupno ispitanog živinskog mesa. Inficirana
živina predstavlja najvažniji izvor Salmonella kod ljudi inficiranih putem lanca hrane.
Biohemijskim i serološkim ispitivanjem utvrđeno je da pozitivan izolat pripada serotipu
Salmonella Infantis. Ovaj patogen se poslednjih godina u Evropi nalazi na četvrtom mestu
kao uzročnik salmoneloze kod ljudi, dok je prijavljen kao najčešći serotip izolovan iz
pilećeg mesa. U cilju smanjenja prevalence Salmonella spp. potrebno je na pravilan način
sprovoditi standarde bezbednosti hrane kroz ceo lanac, od farme do trpeze.