• English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (Serbia) 
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Prijava
View Item 
  •   Početak
  • NIV-NS
  • Naučni radovi
  • View Item
  •   Početak
  • NIV-NS
  • Naučni radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mikrobiološka ispravnost sirovog mesa u 2017. godini poreklom iz uvoza

Thumbnail
View/Open
mikvks20.pdf (240.0Kb)
mikvks20.pdf (240.0Kb)
Date
2020
Author
Vidaković, Suzana
Vranešević, Jelena
Knežević, Slobodan
Pelić, Miloš
Ružić, Zoran
Pajić, Marko
Ljubojević Pelić, Dragana
Metadata
Show full item record
Abstract
Međunarodna trgovina zahteva bezbednu hranu zasnovanu na posebnim higijenskim standardima, transpartentnim procedurama i programima. Meso, zbog visokog sadržaja vode i hranljivih materija, predstavlja idealnu sredinu za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Salmonella, kao jedan od najčešćih patogena, koji se putem hrane prenose sa životinja na ljude, izaziva velike zdravstvene problem širom sveta. Iako je mortalitet nizak, ovo oboljenje nosi ozbiljne socijalne i ekonomske posledice. U Republici Srbiji se, prema važećoj zakonskoj regulativi, vrši kontrola prisustva Salmonella u mesu. U periodu od januara do decembra 2017. godine 193 uzorka svinjskog, goveđeg, jagnjećeg, jarećeg i živinskog sirovog mesa iz uvoza ispitanа su na prisustvo Salmonella spp. Ova bakterija je izolovana u jednom uzorku (0,52%) zamrznutih pilećih zadnjih četvrti poreklom iz Poljske, što predstavlja 6,67% od ukupno ispitanog živinskog mesa. Inficirana živina predstavlja najvažniji izvor Salmonella kod ljudi inficiranih putem lanca hrane. Biohemijskim i serološkim ispitivanjem utvrđeno je da pozitivan izolat pripada serotipu Salmonella Infantis. Ovaj patogen se poslednjih godina u Evropi nalazi na četvrtom mestu kao uzročnik salmoneloze kod ljudi, dok je prijavljen kao najčešći serotip izolovan iz pilećeg mesa. U cilju smanjenja prevalence Salmonella spp. potrebno je na pravilan način sprovoditi standarde bezbednosti hrane kroz ceo lanac, od farme do trpeze.
URI
https://repo.niv.ns.ac.rs/xmlui/handle/123456789/351
Collections
  • Naučni radovi

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV